Enkelrep

1

Enkelrep är helt enkelt rep som använts vid repklättring. De är alltid markerade med symbolen som visas ovan (obs att vissa rep är godkända både som enkel-, dubbel- och tvillingrep). Repen kommer i en mängd olika diameter, allt från 8,5 till 11 mm (våra tunnaste enkelrep är 8,9 mm). Som tumregel kan man säga att de tunnare repen slits snabbare. Detta beror främst på att manteln som ska skydda kärnan brukar vara drygt 30 % av repets diameter och ju tunnare rep desto tunnare manteln och mindre skydd. Någonstans runt 9,5 mm brukar vara lagom (kanske upp mot 10 mm om du främst ska klättra inomhus).

Vad gäller längden på repet så är 60 m den mest köpta. Denna längd klarar man sig på de flesta leder i Sverige men planerar du att åka utomlands så kan det vara en idé att investera i 70 eller 80 meters rep. Rep slits mest på sina yttersta 5 m (det är där du oftast faller) och fördelen med att ha ett längre rep är att det kan kapas när det blir slitet i ändarna.

De flesta rep som sälj är inte impregnerade men planerar du att klättra is eller alpint så är det nästa ett måste satsa på ett impregnerat rep.

Kontrollera dina rep regelbundet och glöm aldrig att knyta en stoppknut på repet.

Tillverkare

Diameter

Längd

Färg

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen