Klätterselar

Den största skillnaden mellan olika klätterselar är om benslingorna är justerbara eller inte. Ofta, men naturligtvis inte alltid, har de som primärt klättrar sport selar med fasta benslingor. Justerbara benslingor kan vara bra om du vill att selen ska fungera både med tunna shorts och med mycket kläder på hösten.

Det viktiga när du väljer en klättersele är att midjebältet kan spännas åt så pass hårt att selen inte kan glida genom höfterna om du skulle hamna upp och ner (du ska dock kunna andas). Vad gäller benslingorna så brukar det allmänna rådet vara att man ska få en hand mellan slingan och benet. Här är det mer dina personliga preferenser som avgör hur löst benslingorna ska sitta (kan bli lite otympligt med alldeles för lösa och väldigt jobbigt med mycket för tajta).

De flesta som klättrar på klippa eller inomhus använder sig av sittselar, dvs. de selar som sitter runt midjan och benen. I vissa lägen, t.ex. när man har tung packning på ryggen, kan det vara lämpligt med helkroppsele. Detta eftersom en tung ryggsäck flyttar tyngdpunkten uppåt vilket innebär att risken för att vända upp och ner i ett fall ökar markant. En bröstsele tillsammans med en sittsele kan vara ett alternativ till en helkroppsele.

Helkroppsselar är också ett måste för barn upp till viss ålder eftersom barnens höfter inte är tillräckligt utvecklade för att selen ska fastna i dem och eftersom tyngdpunkten på barnen sitter högre upp än på vuxna.

Oavsett vilken sele du vill ha är det bästa, på samma sätt som med klätterskorna, att besöka en klätterbutik eller en klättervägg och prova ut selarna. Det räcker ofta inte att bara ta på sig dem utan det är viktigt att provhänga.

Tillverkare

Storlek

Målgrupp

 

Populära produkter i underkategorierna
Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen