Karbiner

Karbiner finns till största delen i två olika former: D-karbiner och ovala karbiner.

D-karbiner är det mest använda karbinerna och har en form som låter tillverkarna få fram mycket starka men samtidigt lätta karbiner. De fungerar till det mesta inom klättringen, så som karbinset, ankare, prusiksnören, osv. Det de inte lämpar sig till är kanske som topprepskarbiner eftersom de är tämligen tunna och sliter ganska hårt på repet (samtidigt som repet sliter rätt hårt på karbinen).

Ovala karbiner är nästan symmetriska vilket innebär att belastningen alltid brukar hamna i mitten av kortsidorna utan nämnvärda insatser från användarna. Dessa karbiner är bra för t.ex. topprepsklättring, för att koppla en repklämma eller ett block till eller för att hänga kilar på.

En karbin kan antingen ha en solid grind eller en vajergrind. Solida grindar brukar oftast finnas på sportklätterkarbiner medan vajergrindar är tradklättrarnas förstahandsval eftersom dessa väger mindre. En vajergrind vibrerar inte när repet löper genom den vid ett fall och därför kan de anses vara säkrare än karbiner med solida grindar där det i värsta fall kan hända att karbinen är öppen när belastning i fallet kommer (i teorin i alla fall). En del av vajerkarbiner saknar keylock.

Tillverkare

Material

Grind

Form

Färg

Extra

Standard

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen