Karbinset

Karbinset är en del av klätterutrustning som alla repklättrare använder. Två karbiner förenade med en (oftast) kortslinga. Ena karbinen klipps i säkringen (bulten kilen eller kammen) medan repet klipps i den andra karbinen.

Generellt kan sägas att karbinsett med breda nylonslingor och karbiner med solida grindar (en med böjd och en med rak grind) används främst vid sportklättring eftersom de är oftast mer robusta och slits långsammare. Dessutom är de breda nylonslingorna lättare att dra sig upp på under projekterandet.

Karbinset med vajerkarbiner kan så klart användas för sportklättring men det är främst tradklättrare (oavsett om det på klippa eller på högre väggar) som brukar uppskatta dessas låga vikt. Här sitter det oftast en tunn Dyneema slinga mellan karbinerna.

De vanligaste längderna på slingorna är någonstans mellan 12 och 25 cm men det finns även kortare och längre karbinset (upp till 60 cm långa alpina set).

Det är viktigt att samma karbin alltid klipps i säkringspunkterna. Särskilt under sportklättring orsakar bultar små hack på insidan på karbinen. Om repet klipps in i en sådan karbinkan det skäras av. Det vanliga är att karbin med rak grind klipps i säkringspunkten medan den med böjd grind klipper man repet i. Vajergrindar kan ibland se lika raka/böjda men karbinerna i dessa set brukar vara olikfärgade och då gäller det bara att hålla reda på vilken färg som används till repet och vilket till säkringspunkten.

Tillverkare

Material

Grind

Längd

Färg

Extra

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen