Kilar

Kilar utgör basen i varje tradklättrares säkringsarsenal. De är så kallade passiva säkringar som verkar genom att de kilas fast i sprickor/håligheter och därefter hålls fast på plats av friktionen mellan sina sidor och berget. Det som bör beaktas vid säkring med kilar är att endast fungerar i en riktning och kan enkelt lossna om de belastas åt fel håll. De tär därför viktigt att ta vi placeringen ta hänsyn i vilken riktning som kilen kommer att belastas.

Wallnuts från DMM är mycket populära och ett set mellan 1-11 bör vara de första kilar du skaffar. Efter ett tag kommer du inse att du ofta behöver fler än en kil i given storlek och då kommer du skaffa dubbletter av mellanstorlekar och/eller offset kilar för flärade sprickor.

De andra mindre kilarna, och särskilt mässingkilarna, används på mycket svårsäkrade leder och under teknisk klättring. Du kommer vara erfaren tradklättrare när du väl behöver dem.

Ett ord bör nämnas om hexor som kallas Torque Nuts av DMM. De är en av de få kilmodeller som kan placeras i horisontella sprickor. Numera är de nästan alltid ersatta av kamsäkringar men kommer till användning vid kallare väder då de fungera rätt bra i nedisade placeringar.

En kilpetare är ett måste att ha med sig när man ska rensa en led.

Tillverkare

Storlek

Färg

 

Populära produkter i underkategorierna
Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen